Mugai Ryu
Zihni ve bedeni kılıç çalışmaları ile geliştirmeyi hedefleyen, Samuraylardan günümüze geleneksel japon kılıç eğitimi.
Kata (Form/Hareket serisi), neredeyse bütün Japon askeri sanatlarında yer almaktadır. Katalar, bir ya da birden çok hayali düşmana karşı eğitimi amaçlayan, karmaşık hamle serisinden oluşmaktadır. İaido; Otururken (Zagi), Ayakta (Tachiwaza) ve Koşaradım (Hashirigakari) çalışılan katalara sahiptir.
Katanın bir amacı da stilin özünü gelecek nesillere aktarmaktır. Mugai Ryu oldukça saf/arı bir stildir. Gereksiz vücut ya da kılıç hareketlerini uzak durmakta, pratik etkinliğe konsantre olmaktadır. Stilin sadeliği, dışarıdan bakıldığında basit algılanmasına neden olur. Eğitim ilerledikçe, öğrenciler bu sadeliğin zahmetli ve etkili olduğunu farkederler.
Eğer İaidoka (İaido çalışan kişi), bu fikri hayatına entegre edebilirse, zen-budist öğretinin temsil ettiği, fiziksel eğitiminin ötesinde mutlu ve başarılı bir hayatın temelini atmış olur.
Kişi, sürekli kata çalışarak sadece önceden belirlenmiş kılıç kesişlerini ilerletmekle kalmaz, bununla beraber formla ve amaçlanan durumla ilgili anlayış da geliştirecektir.
Mugai ryu’nun temel kesişleri aşağıda listelenmiştir:
Temel teknikler (Kihon waza), 1 (Kihon İchi), 2 (Kihon Ni) ve 3 (Kihon San), temel kesişlerin ve diğer tekniklerin kombine uygulamalarından oluşmaktadırlar, katalara benzerler, stilin belirgin unsurlarını ihtiva ederler ve en başta öğretilirler.
Temel unsurlar; bütün diğer katalarda yer alabilir, hem öğrencilerin hem de ustaların yeterlilik standardı olarak algılanabilir ve bu nedenle her iki tarafında yoğun şekilde eğitimini almış olması gerekir.
İlk iki temel unsurun öğrenimi sırasında ya da öğrendikten sonra, öğrenci ilk kata ile tanışır. Öğrenci ya da ustanın derecesine göre; oturma, ayakta ya da koşar adım pozisyonlarında yeni kata öğrenilir.
İaido katalarının genel yapısı::
Mugai Ryu, 20 adet serbest kata, akabinde 8 adet kapalı (Naiden/Okuden) -sadece üst seviye dan (ustalık) sahiplerine öğretilen- kata ve 5 adet gizli teknik barındırır.
Goyo 五用 (Yerde):
Goka 五箇 (Yerde):
Goou 五応 (Ayakta):
Hashirigakari 走り懸り(koşarken):